שעת הנקה – היעדרות גם לגברים
בחוק עבודת נשים, התשי"ד 1954 (להלן: "חוק עבודת נשים") קיימות הוראות, המאפשרות מתן זכויות הניתנות לנשים גם לעובדים גברים.
סעיף 7(ג)(3) לחוק עבודת נשים קובע כי עובדת רשאית להיעדר מעבודתה, מתום חופשת הלידה, למשך 4 חודשים מאותו יום, שעה אחת ביום, ללא ניכוי משכרה, בתנאי שהעובדת מועסקת במשרה מלאה.
שעה זו כונתה עד כה, "שעת היעדרות" או באופן לא פורמלי, במקורות שונים "שעת הנקה" ועתה כינויה הפורמלי בחוק הוא "שעת הורות".
כעת מחודש אוגוסט 2016 הוסדרה "שעת הורות" גם לעובד זכר (להלן "העובד"). לפי התיקון לחוק, עובד שמועסק במשרה מלאה יהיה רשאי לממש את הזכות לשעת ההורות לבדו או לסירוגין עם בת זוגו בהתקיים התנאים המפורטים להלן:
- בת הזוג נתנה את הסכמתה בכתב למימוש הזכות לשעת ההורות לסירוגין עם בן זוגה או ע"י בן זוגה.
- כל אחד מבני הזוג מסר למעסיקו, לא יאוחר מ-21 ימים לפני תום תקופת הלידה וההורות הצהרה חתומה שבה הודיע על הבחירה לממש את הזכות לשעת ההורות עם בן הזוג. אם בני הזוג מסרו הצהרה במועד מאוחר יותר, יהיה העובד רשאי לממש את זכותו 21 ימים לאחר מסירת ההצהרה.
- בהצהרה, כל אחד מבני הזוג, יפרט את מספר הימים ואת הימים המסוימים בשבוע העבודה שבהם יממש את שעת ההורות.
- מימוש הזכות לשעת ההורות ייעשה לפי ההצהרה שהצהירו בני הזוג ואולם העובדת ומעסיקה ובן הזוג ומעסיקו רשאים להסכים ביניהם, לפי הצורך, ובאופן חד פעמי על מימוש הזכות לשעת ההורות, באופן שונה מזה שמסרו עליו בהצהרה. שינוי קבוע במימוש הזכות לשעת ההורות שמסרו בני הזוג בהצהרה ייעשה בהצהרה נוספת שתימסר למעסיק 21 ימים מראש, ולעניין בני זוג שלפחות אחד מהם עובד במשמרות – חודש מראש.
- מכסת שעות ההורות ששני בני הזוג זכאים לממש לא תעלה על מכסת שעות ההורות שהעובדת היתה זכאית לממש לבדה.
אין להיזקק לתוכן חוזר זה מבלי לקבל עצה מקצועית מתאימה שכן אין מטרת החוזר אלא להפנות את תשומת הלב לאמור בו.
לכל שאלה נוספת, אל תהססו לפנות אלינו: 03-7106106, info@goldpro.co.il
בכבוד רב,
גולדברג פרושן ושות'
רואי חשבון
יבנה 31, תל אביב-יפו 65792